CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, March 14, 2011

Benarkah Semua Ini???Berita Agensi melaporkan bahawa seorang ahli sejarah seni Itali, Carla Glori, mendakwa dia telah membongkar wanita dalam lukisan Mona Lisa, karya pelukis tersohor Leonardo da Vincci, lapor sebuah akhbar semalam.
Sejak berkurun-kurun lamanya, identiti dan senyuman Mona Lisa menarik minat pakar-pakar sehingga dengan pelbagai teori dikemukakan tentang asal usul potret itu.
Berpandukan sebuah jambatan batu di belakang Mona Lisa yang tertera angka 72, Glori berkata, jambatan itu melintasi sungai Trebbia di Bobbio, berhampiran dengan Piacenza, utara Itali.
“Setelah beberapa abad berlalu, bentuk muka bumi tempat itu telah banyak berubah tetapi jalan berliku dalam latar belakang Mona Lisa masih jelas di Bobbio,” kata Glori.
Menurutnya, wanita dalam lukisan itu ialah Bianca Giovanna Sforza, anak perempuan Ludovico il Moro yang merupakan bangsawan yang mentadbirkan Bobbio 500 tahun lalu.
Glori berkata, dua huruf yang ditemukan dalam mata Mona Lisa pada bulan lalu adalah S dan G, iaitu singkatan untuk nama Bianca.
“Kemungkinan besar Da Vinci melawat Bobbio kerana perpustakaan di tempat itu terkenal dan dia melukis lukisan itu berpandukan ingatannya kemungkinan ketika dia menetap di Perancis beberapa tahun kemudian,” katanya lagi.

0 comments: